• Hünkar Beğendi


     

     
    Yemeklerin en güzellerinden. Tam da yaz yemeği. Gerçi ben patlıcanları fırında közleyip derin dondurucuya atıp kışın da kullanıyorum.

     
    Burada
    Tavuklu hünkar beğendi tarifleri de var. Üstlerine tıklayın.

     
    Malzemeler:
     
    • 2 adet közlenmiş tophane patlıcanı fırında közlenmiş.
    Et sote için :
    • 1/2 kilo kuzu kuşbaşı
    • 1 büyük soğan, 3-4 diş sarımsak
    • 2 büyük boy domates
    • 3-4 adet biber
    Beşamel sos için :
    • 2 kaşık dolusu un
    • 1 kaşık tereyağ ve 1 kaşık sıvı yağ
    • 1/2 litre süt
    • muskat rendesi
    Yapılışı:
    1. Közlenmiş patlıcanları ince ince doğruyoruz. Hatta çatalla iyice eziyoruz. Pürüssüz kıvama getireceğiz.
    2. 2 kaşık dolusu unu yağda kavuruyoruz. Yaklaşık 4-5 dakika. Rengi dönmeyecek beyaz kalmalı. Beğendide un fazla kavrulmaz. Biraz soğumaya bırakıyoruz. Un soğumazsa çok pütürlü kalıyor. Üstüne sütü yavaş yavaş ekleyerek pişiriyoruz. Ben pişirmeye başlamadan önce garanti olsun diye mutlaka el blandırını içine daldırırım. Muhallebi kıvamına gelecek. Çok cıvık olduysa un, çok koyu olduysa süt ilave edip tekrar pişirebilirsiniz. İçine patlıcanları katıyorum. Servis sonra yapılacaksa daha sonra tekrar ocağa alıp içine biraz süt katıp yumuşatabilirsiniz.
    3. Başka bir tarafta etleri sularını salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Etlerin üstüne ince ince doğranmış soğan, sarımsak ve biber katıp kavurmaya devam edin. Soğanların ve biberlerin rengi dönünce kabukları soyulmuş ve minik küp küp doğranmış domatesleri katıyoruz. Domatesler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. (Yaklşaşık 10 dakika)
    4. Beşamel soslu patlıcan karışımının üstüne tavuk sotemizi koyup, tabağın kenarlarına pul biber ve nane serpip servis yapıyoruz.

     

     

0 yorum: