• Dört Renkli Börek



    Tarif Nursel'in Mutfağı programından. Ben bunun 3 renkli halini biliyordum. 4 renklisi daha dolu dolu oldu. Görüntü muhteşem. Yemesi de gerçekten çok keyifli. İster 3 renkli ister 4 renkli her ikisini de deneyebilirsiniz.

    Amaç 4 farklı iç kullanmak ben kıymalı, kıymalı kapya biberli, ıspanaklı ve havuçlu yaptım. Siz mesela bir tanesini peynirli , bir tanesini patatesli yapabilirsiniz. Tamamen zevkinize kalmış.

    Malzemeler:

    • 5 adet yufka
    • 500 gram kıyma
    • 2 adet Kapya biber
    • 400-500 gram doğranmış ıspanak
    • 2 adet soğan, 4-5 diş sarımsak
    • 2 adet  havuç
    • Tuz
    • Karabiber
    • Yufkaları ıslatmak için 3-4 sıvıyağ ve su karışımı

    Yapılışı:



    1. Kıymalı harç için 1-2 yemek kaşığı kadar sıvıyağda yemeklik doğradığınız 1 adet soğanı kavuruyoruz. İçine kıymayı da atıp kavurmaya devam ediyoruz.  Pişmesine yakın tuzunu ve karabiberini atıp altını kapatıyoruz. Ben bu kıymayı 2'ye böldüm. Bir yarısına 2 adet ince ince doğranmış kapya biberi kavurdum ve karıştırdım. Kahve ve kırmızılı 2 çeşit elde ettim.
    2. Eğer patatesli harç yapacaksanız 2 adet patatesi haşlayın ve rendeleyin içine tuz, karabiber ekleyin.
    3. Ispanaklı harç için sıvıyağda 1 adet yemekli doğradığınınız soğanı ve sarımsakları pembeleştirin. Doğramış olduğunuz ıspanakları ilave edip kısa süre pişirin. Başka bir yerde 2 adet yumurtayı tereyağa kırıp iyice pişirin . Parçalayıp ıspanağın içine katın. 3. renk yeşil oldu.
    4. Havuçlu harç için havuçları rendeleyip 1-2 yemek kaşığı tavada çevirip, pişirip tuz ilave edin. 4 çeşit içimiz hazır oldu. 4. renk turuncu oldu.
    5. 1 adet yufkayı düz bir zemine serin. Sıvıyağ ve su karışımı ile yufkayı ıslatın. Yufkayı alt köşesinden yufkanın ¼ ünü kaplayacak şekilde katlayın. Katladığınız kısıma yani düz olan kısıma hazırladığınız harçlardan bir tanesini boydan boya serpin. Yufkayı harç koyduğunuz taraftan başlayarak sıkı bir şekilde rulo şeklinde sarın. Kenara koyun . Elde de var 1 . Diğer 3 yufka içinde aynı işlemi tekrarlayın. 4 adet ayrı ayrı uzun rulolarınız birlikte sarılmak için hazır olsunlar.
    6. Kalan son yufkayı düz bir zemine serin. Bu yufkayı da ıslatın. Yine 1/4 katlayın. Katladığınız kısma hazırladığınız rulolardan iki tanesini yerleştirin. Diğer 1 adet ruloyu tam bu ikisinin ortasına, diğerini yanına ekleyin. Hafif kayık olsun. Sıkıca sarmaya çalışın. Büyük bir rulonunuz olacak. Ortadan ikiye bölün.
    7. Her 2 ruloyu sterch filme sarıp buzlukta biraz dinlendirin ve katılaşmasını sağlayın ki düzgün kesilebilsin. Yaklaşık yarım yada 1 saat sonra çıkarın, üzerine yumurta sarısı sürün. Ve 2 parmak kalınlığında kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yatay dizin. 
    8. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişirin.  



5 yorum:

  1. Unknown dedi ki...

    Muhteşem. Ellerinize sağlık...

  2. Harika olmuş. Ellerinize sağlık.
    Birgülünlezzetleri

  3. mutfagabuyrun dedi ki...

    çok şık sunumlu bir börek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

  4. lezzettramvayı dedi ki...

    renli çok güzel görünüyoe elinize saglık

  5. Şahane görünüyor elinize sağlık.